HAVO

Decaan HAVO

3 HAVO
4 HAVO
5 HAVO
Studiekeuze Ouder-Kind

Even voorstellen | Havo decanaat: (Nieuwsbrief 7 januari 2020)

Vanaf oktober 2019 ben ik het nieuwe gezicht van het havo decanaat. Ik ben inmiddels meer dan tien jaar werkzaam op het Fioretti College als 3 havo mentor en docent geschiedenis. In deze jaren heb ik veel leerlingen, op verschillende gebieden, van advies voorzien. De functie van decaan sluit goed aan bij mijn persoonlijke motivatie om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden in hun schoolloopbaan.

Voor veel leerlingen blijft keuzes maken een behoorlijke uitdaging. De profielkeuze en de overstap van voortgezet onderwijs naar het HBO is dan ook geen gemakkelijke keuze. Een vervolgstudie kiezen is echter wel belangrijk aangezien je hiermee de basis legt voor later: op het gebied van werk, carrière en inkomen. Zo’n keuze maak je niet lichtvaardig, die moet weloverwogen zijn en moet je uiteindelijk zelf maken.

Op het Fioretti College proberen we je bij het maken van deze keuze te helpen. Wij vinden het belangrijk dat je er achter komt wat jou drijft, waar je goed in bent en waar jouw interesses liggen. De vragen Wie ben ik, Wat kan ik, Wat past bij mij en Wat wil ik staan centraal in dit proces. Als je jezelf kent, ben je beter in staat te bepalen wat je met je leven wil en kan je ook beter een profiel- en studiekeuze bepalen. Het leren kennen van jezelf en het ervaren van je mogelijkheden is een belangrijke onderdeel van de mentor en LOB (Loopbaan Oriëntatie en begeleiding) lessen.

De decanen op het Fioretti helpen leerlingen om na te denken over het kiezen van een juiste profiel- en studiekeuze. We doen dat door het organiseren van uiteenlopende activiteiten bijv. Studiekeuze Informatie Avonden (SKIA), speeddates met oud-leerlingen en stageactiviteiten voor leerlingen in de voor-examenklassen. Alle zaken rondom de vakkenpakketten (wijziging pakket) of proefstuderen verlopen via de decanen. De decanen zijn te vinden op de tweede verdieping in kamer 220. Leerlingen kunnen altijd binnenlopen met vragen over de profielkeuze en het studiekeuzeproces.

Op de nieuwe website https://decaan.fioretti.nl/ staan nuttige links over opleidingen, studiekeuzetesten, informatie over studiefinanciering en informatieve filmpjes. Kijk er gerust rond!

André Marendziak

decaan havo

MAA@Fioretti.nl